HISTORIE

Håndball – Det begyndte som lek

Viking kom tidligt med i håndballutviklingen i Bergen. I begynnelsen nokså uformeldt, bk.a med ballspill på Skansemyrens Idrettsplass i de første krigsårene. Den første offisielle kamp som ble spilt, var en en damekamp mot Fana i Bergen turnforeningshall 6. januar 1946 og Viking damelaget tapte 7-2. Laget bestod av:

Randi Tiedemand, Lillen Goos Olsen, Randi Berge, Herborg Larsen, Dagny Solheim, Kirsten Stormoen, Ada Torgersen, Randi Teigland, Aase Eliassen og Gunvor Iversen.

Imidlertid utviklet interessen seg ytterligere, og håndball som egen gren, var kommet for å bli. Håndballavdelingen ble stiftet 15. februar 1946 med Aksel Nilson som formann, supplert med Finn Caspar Olsen, Kirsten Stormoen og Klara Angeltvedt. Samtidigt bl Viking innmeldt i Norges Håndballforbund som ble stiftet i 1937 og i Bergens Hånaballkrets som ble stiftet 26. januar 1946. Samme år ble det første kretsmesterskap for herrer arrangert, mesterskapet ble vunnet av Viking. Pionererne som ble kretsmestre var: Willy Knutsen, Henning Bertelsen, Finn Vasper Olsen, Thorolf hansen, Odd Jan Nielsen, Gunnar Aasbø, Holger Holgersen, Kåre Wilhelmsen, Peder Larsen og Erling Bjørndal.

Den gyldne periode 1950-60

Året 1950 innledet en epoke som like frem til 1960 resultat-messigt må betegnes som håndballafdelingens storhetstid. En række faktorer var årsaken til dette. Vi hadde Vikinghallen og miljøet omkring denne. Det gav muligheter for trening som antageligt var det beste tilbud i bergenområdet på den tid. Aksel Nilson, afvdelingens formann, hadde i en 2 års periode lagt et godt grunnlag for den videre utvikling. I tilleg gjorde yngre lovende spillere sig også gjeldene. Ikke bare sportsligt, men også administrativt, som trenere og ledere. De som i første del af denne perioden betydde mest var Ronald Carlsen, Thorleif Fjelde, Gunnar Aasbø og Aslaug Smith.
Våre gode muligheter, dygtige ledere og trenere, samt allerede oppnådde gode resultater trak også spillere tfra de andre avdelinger i Viking til håndballavdelingen. Desuden søkte ambiøse spillere til fra andre lag seg til Viking. Høsten 1948 kom håndballslagets kaptein Per Braathen fra Mode for å studere ved Handelshøyskolen. Han ble en vigtig forsterkning og også den førte virkelig store inspirasjonskilde for håndballmiljøet i Viking de nærmeste årene.

Høydepunkterne for herrelagene og damelaget Fra denne gylne perioden kan vi noe summarisk nevne de mest interessante høydepunkterne. Det starte i 1950 med herrelaget tabte 8-7 for OHK i Kvartfinalen i NM på Møhlenpris. For Oslopressen var nok Vikings innsats en overaskelse, da laget på forhånd var nederlagsdømt. Men allerede i 1953 og 1954 kom herrelaget til kvartfinalen i NM igjen, men begge gange tabte laget til erkerivalen Snorre fra Oslo. I 1954 etter 4 ekstraomganger. Damelaget, i 1954 med Ronald Carlsen som trener og lagleder var vel det bedste vi har mønstret i denne periode. Det året vant de innendørsserien i Tennishallen, lynturneringen og ble også kretsmestre. Dessuten spilte de seg frem til kvartfinalen i NM, men tabte nok så klart 5-1 mot Skjeberg. Vikings flote innsats både på dame- og herresiden i 1954 gikk ikke upåaktet hen i Norgens Håndballforbund. Aslaug Smith, Ronald Carlsen og Thorleif Fjelde ble uuatt til håndballlandslaget. Aslaug var i en periode en av støttespillerne på landslaget. Og Suksessen fortsatte.

I perioden 1955-1958 spilte herrelaget sig frem til 3 semifinaler ved NM, men kom aldrig videre. Den store succes for senior lagene gav at håndballavdelingen i Viking ble meget attraktiv for yngre spillere. I første innendørs NM i Oslo for herrer junior, som Viking deltok i, tabte vi semifinalen på straffekastkonkurrence. Året etter ble de store forventninger innfridd, og vikings herre junior ble nogesmestre i 1959. Etter denne flotte innsatsen ble tordar Fladmoe uttat på juniorlandslaget.